Obchodné banky sú parazitmi v ekonomike

25. septembra 2010, duves, Nezaradené

Takto mal znieť nadpis na finwebe: http://finweb.hnonline.sk/c3-46304780-kP0000_d-centralne-banky-su-parazitmi-v-ekonomike-span-class-koment-komentar-dna-span

Dobrý článok, ale nesprávne pomenovaný vinník.

Obchodné (súkromné) banky sú parazitmi v ekonomike.

Prví bankari prisli na system frakčných rezerv už dávno a tento system trvá dodnes, vlastne dnes už žiadne frakčne rezervy v zlate neexistuju. Obchodné banky vydajú peňazí kolko chces. A môžeš požiadať po podpise uveru o výplatu v hotovost…i. Hovosť má síce napísane, že je to vydane centralnou bankou, no nafukovanie množstva obeživa maju na svedomí sukromne banky, papierove bankovky maju banky v rezerve pre prípadne hotovostne vybery. Ak sa papierova bankovka opotrebuje, výmenu zabezpečí centrálna banka. Náklady toho úžerníckeho systemu znáša ľud a smotanu lížu akcionári súkromných bánk.

Ale vrátme sa k tomu úveriku: Každy úver napokon končí v banke. banke vznikne najprv tzv.krátka pozícia a na vyrovnanie aktiv a pasiv nakupia na dealingu cez financne trhy konkretne banky prave tolko penazi, aby sa aktiva=pasivam. Najprv vznika uver a nasledne si to banky štrukturuju vkladmi. 5 ročný úver 5 ročnym vkladom a pod. Každe ine vysvetlenia su vedle jak ta jedle.